Even voorstellen…Hendrik Hoeksema, voorzitter stichting Maasmeanders

“We hebben ruimte nodig om te ontspannen in dit land, en daar kunnen wij in dit mooie en nog rustige gebied aan bijdragen”. Hendrik Hoeksema is nu ruim anderhalf jaar voorzitter van stichting Maasmeanders. Wat drijft hem? Hoe gaat het en waar wil hij naar toe?

 

Je kunt je spaarzame vrije tijd maar voor een aantal zaken inzetten. Waarom ben je juist voorzitter van Maasmeanders?

“Al sinds mijn tijd als wethouder in Oss ben ik betrokken bij recreatie, toerisme en de ontwikkeling van het buitengebied. Ook nu al weer jaren als bestuurder bij ZLTO. Daarbij zie ik van dichtbij wat de kracht van het ondernemerschap betekent. Ondernemers maken het verschil in een omgeving, ze vergroten de leefbaarheid. Vanuit Maasmeanders kan ik bijdragen om de belangen van die ondernemers te vertegenwoordigen. Dat is mijn drijfveer.”

"Ondernemers maken het verschil in een omgeving, ze vergroten de leefbaarheid. Vanuit Maasmeanders kan ik bijdragen om de belangen van die ondernemers te vertegenwoordigen. Dat is mijn drijfveer."
 

Op welke wijze heb je dat de afgelopen al kunnen doen?

“Ik kan het voorbeeld geven van twee duidelijke acties met impact. Ten eerste de politieke aandacht die we gegenereerd hebben voor het goed functioneren van de veerponten over de Maas. Die zijn van levensbelang voor de Maasmeander-leden en er moet een duurzame structurele oplossing voor de exploitatie komen. Dat staat nu op de politieke agenda.” (red. zie ook dit artikel bij Actueel)

Ten tweede de flessenpost-actie die we samen met de Maashorstboeren en de Maashorst Ondernemers hebben gedaan om bij 9 gemeentes aan te dringen op een professionele regionale marketingorganisatie. Daar begint bij verschillende gemeentes nu echt beweging in te komen.

 
 

Wat heb je nog nodig om met Maasmeanders nog meer te kunnen laten betekenen als het gaat om belangenbehartiging en promotie?

“Meer interactie met de leden. Deels gebeurt dat al via de activiteiten die we organiseren voor het netwerk, maar we hebben ook meer handjes nodig. Leden die tijd willen steken in activiteiten en commissies van Maasmeanders, maar ook in verbinding met elkaar. Het lukt alleen als we niet ieder individualistisch bezig zijn, maar alleen als we het ook echt samen doen.”

Waar kunnen leden zich melden?

“Je kunt me altijd bellen of een bericht sturen als je ideeën hebt, wilt laten weten wat er speelt en dus ook als je mee wilt doen!” (06 15837234, info@maasmeanders.nl)

"We hebben meer interactie met de leden nodig. Het lukt alleen als we niet ieder individualistisch bezig zijn, maar alleen als we het ook echt samen doen."
 

Als jij aan het gebied van de Maasmeanders denkt in de toekomst, hoe ziet dat er dan uit?

“Het moet niet té druk worden, niet een soort Efteling. Ik denk dat uiteindelijk de kracht ligt in de kleinschaligheid en gemoedelijkheid. In combinatie met alle verschillende soorten landschappen maakt dit het gebied heel bijzonder. Met ondernemers die samen optrekken in mooi aanbod voor de bezoekers.”

Waar ben je zelf graag te vinden in ons gebied?

“Ik ben graag graag in het gebied van de Hertogswetering. Daar stap ik af als ik voorbij fiets, of ik loop er met de hond. Het is altijd weer mooi, hoe vaak ik het ook doe. Het zit ‘m er in dat je zo ver van je af kunt kijken. Daar houd ik van.”

En als je niet in de regio bent?

“Ik ben net terug uit Ierland. Noorwegen en Zweden zijn ook favoriete landen. Vorig jaar ben ik met mijn vrouw in de winter in IJsland geweest. En dan het liefst in een tent. Er is niks fijner dan in een tent slapen.”