In gesprek met…Kersenbedrijf Strik-Basten uit Alphen

Voor een nadere kennismaking met één van onze leden ging Twan dit keer op bezoek bij het kersenbedrijf van de familie Strik uit Alphen. Wat komt er zoal kijken bij hun onderneming en hoe zien ze het Maasmeander gebied?

 

Kun je in het kort iets vertellen over jullie bedrijf?

Wij zijn kersenbedrijf Strik-Basten uit Alphen. Peter en Tonny zijn samen dit bedrijf in 1990 gestart met een halve hectare frambozen. Sinds 2017 is zoon Pieter toegetreden tot de maatschap. Op dit moment telen wij hoofdzakelijk zoete kersen. Wij telen alle kersen onder regenkappen waardoor wij minder afhankelijk worden van het weer en de vogels. Wij telen onze kersen voornamelijk voor de Jumbo en de Lidl in Nederland maar daarnaast verkopen wij ze ook in een verkoopkraam op ons bedrijf in Alphen en een verkoopkraam in Wijchen. Het seizoen is afhankelijk van het weer maar is ongeveer van 10 juni tot 15 augustus.

 

Wat maakt jullie bedrijf bijzonder?

Ons bedrijf is bijzonder omdat wij als een van de eerste telers begonnen zijn aan kersen onder regenkappen te telen. Dit doen wij sinds 2002. Door ziekte in de grond na het hoog water van 1994 en 1995 was het niet meer mogelijk om frambozen in de volle grond te telen. We hebben geprobeerd om rode bessen te telen onder onze overkapping maar dat ging ook niet helaas. Na deze verschillende teelten kwamen wij uit bij de teelt van kersen.

 
 

Wat is voor jullie op het moment de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging voor ons is om ieder jaar weer een goed gewas kersen te plukken. Door de milde winters beginnen de bomen steeds vroeger in bloei te komen waardoor de kans op nachtvorst groter wordt. Door de nachtvorst kunnen de bloemen bevriezen waardoor wij geen kersen plukken. Daarnaast is het door de warme zomers moeilijker om harde kersen te blijven plukken. Onze kersen hangen onder plastic voor de regen maar hierdoor wordt het ook erg warm.

 

Hebben jullie last van verandering van het klimaat?

We hebben een aantal zomers gehad met extreme temperaturen. Dit is erg slecht voor de kersen omdat deze dan versneld afrijpen. Op de eerste percelen hebben wij een regenkap gebouwd waarbij we kunnen ‘luchten’. Dit zorgt voor wat verkoeling. Daarnaast hebben wij een fertigatie systeem aangelegd wat veel meer water in een korte tijd aan de bomen kan geven.

 

Wat vinden jullie kenmerkend voor het gebied van de Maasmeanders?

De uitgebreide natuur in het gebied met de vele verschillende horecagelegenheden en daarnaast de gastvrijheid onder de mensen.