Impact op toerisme door samenwerking

Op 6 juni 2023 hebben tien regiogemeenten uit Noordoost-Brabant gereageerd op de noodkreet van de voorzitters van MOOS, de Maasmeanders en de Maashorstboeren. Deze noodkreet werd op ludieke wijze bezorgd door middel van flessenpost. De gemeenten erkennen de behoefte aan vernieuwde energie en bundelen nu hun krachten op het gebied van marketing en promotie voor de vrijetijdseconomie. De flessenpost van vorig jaar is beantwoord met een persoonlijk telegram, dat de regionale samenwerking tussen gemeenten en ondernemers benadrukt.

 
 

De reactie van de gemeenten is opmerkelijk omdat maar liefst tien gemeenten hierbij betrokken zijn: Bernheze, Boekel, Boxtel, ‘s-Hertogenbosch, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad, Sint-Michielsgestel, Oss en Vught. De ondernemers zijn geweldig enthousiast over de boodschap die is overgebracht. Ze geloven in de kracht van samenwerking en zijn verheugd dat dit wordt onderstreept door de gemeenten. We moeten het tenslotte samen doen.

Regionale samenwerking

De regio Noordoost-Brabant werkt al op verschillende beleidsterreinen samen, maar de focus lag de afgelopen jaren vooral op lokale samenwerking en zichtbaarheid. Door het gezamenlijk beheer van het routenetwerk onder te brengen bij het VisitBrabant Routebureau, zijn nieuwe kansen zichtbaar geworden. Dit heeft de gemeenten doen besluiten om actief de mogelijkheden van regionale samenwerking met betrokken ondernemers te verkennen.

Het doel is om in december een concreet uitvoeringsprogramma te presenteren met acties om de regio te versterken op het gebied van recreatie en toerisme
 

Aan de slag

De wethouders van verschillende gemeenten tonen zich enthousiast over de samenwerking met ondernemers en vrijwilligers in de regio. Ze geloven dat regionale samenwerking de kansen voor recreatie en toerisme optimaal benut. Door gezamenlijk te werken, kunnen ze de regio aantrekkelijk maken voor zowel bezoekers als inwoners.

Het doel is om in december een concreet uitvoeringsprogramma te presenteren met acties om de regio te versterken op het gebied van recreatie en toerisme. VisitBrabant ondersteunt de regiogemeenten bij dit proces. Met deze initiatieven en de actieve betrokkenheid van ondernemers laat Noordoost-Brabant zien dat ze een sterke en hechte gemeenschap vormen die zich gezamenlijk inzet voor een bloeiende vrijetijdseconomie.