Gezamenlijke dorpsraden en -platforms roepen politiek op om de vijf Maasveren te behouden

 
 

Zorg over voortbestaan

De vijf veerverbindingen over de Maas ten noorden van Oss zijn van cruciaal belang voor de leefbaarheid van de dorpjes en stadjes aan de rivier. De gezamenlijke dorpsraden en -platforms roepen de politiek daarom op om ze te behouden. Uit zorg over het voortbestaan van de veren hebben Gelderse dorpsplatforms van Alphen, Alem, Maasbommel en Appeltern contact gezocht met hun Brabantse tegenvoeters. Aan de Osse kant dragen de dorpsraden van Megen en Lith het geluid van de inwoners uit. Voor het eerst komen ze met een gezamenlijk statement: de beide provincies en betrokken gemeenten moeten nú spijkers met koppen slaan voor de Maasveren.

 

2 provincies verantwoordelijk

Recent is gebleken dat zowel het nieuwe provinciebestuur van Gelderland als die van Noord-Brabant verantwoordelijkheid voelen voor de verliesgevende veren over de Maas. ,,Nu is het zaak dat er boter bij de vis komt”, stelt Jack van Lent van dorpsplatform Maasbommel. ,,Wij willen met dit gezamenlijke statement duidelijk maken hoe belangrijk deze veren zijn voor onze inwoners, zowel sociaal als economisch. Het is daarom voor het eerst dat we samen optrekken met onze Brabantse collega’s.”

Wij willen met dit gezamenlijke statement duidelijk maken hoe belangrijk deze veren zijn voor onze inwoners, zowel sociaal als economisch.
 

Krachtig signaal

Gerard Cornelissen van de dorpsraad Lith laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit. ,,Uit het feit dat we elkaar nu voor het eerst interprovinciaal hebben gevonden blijkt volgens mij wel hoe belangrijk we dit vinden. We willen een krachtig signaal afgeven en ervoor zorgen dat we niet vergeten worden bij de komende besprekingen over de begrotingen in gemeenten en provincies.” De verschillende platforms blijven de komende tijd hierover de trom roeren, zo geven ze aan.