Even voorstellen….Jan Litjens van Streekbeheer Rijk Maas & Waal

Jan Litjens is al sinds de oprichting van Streekbeheer Rijk Maas & Waal in 2000 bij de organisatie betrokken. Twan ging met hem in gesprek.

 

Wat heeft je geïnspireerd om  je in te zetten voor streekbeheer?

Na zelf jaren veehouder te zijn geweest maar geen opvolger te hebben om zijn bedrijf voort te zetten, kreeg Jan (67) hij meer tijd. In het jaar 2000 werd Streekbeheer Rijk Maas & Waal opricht en Jan was meteen één van de grondleggers van de vereniging. Op deze manier is hij nog steeds betrokken bij het welzijn van de natuur ondanks dat hij geen boerenbedrijf meer heeft.

 
 

Wat maakt Streekbeheer Rijk Maas & Waal bijzonder voor je?

Het meest trots is Jan op het gebied en het boer zijn. Door de jaren heen ziet hij dat de natuur, het aanzicht van de landerijen en de leefgebieden van de dieren wel wat zijn aangetast. “Met Streekbeheer brengen we de natuur en het landschap weer terug in evenwicht. Bijvoorbeeld met erfbeplanting, hoogstamboogaarden, struweelhagen en bloemenstroken proberen we weer een natuurlijk landschap te creëren voor bewoners, recreanten en de natuur.”

"Met Streekbeheer brengen we de natuur en het landschap weer terug in evenwicht"
 
 

Waar ligt voor jullie de grootste uitdaging als Streekbeheer?

Jan vertelt: “De uitdaging is ons gebied mooi en leefbaar te houden voor mens en natuur. Op het moment zijn we samen met het IVN bezig om de vogelpopulatie in kaart te brengen. En om  de nestbescherming te waarborgen van vogels om de populatie toe te laten nemen, ondanks de moderne landbouw. We treden in overleg met agrariërs om diverse beplanting of wandelpaden aan te leggen in ruil voor subsidie vanuit de overheid. Het is mooi als dat lukt. Ook zijn we bezig met weidevogel gebieden, plas-dras. Om de kievit, patrijs en grutto in grotere getale terug te laten komen in dit gebied.”

Meer weten over het werk van Streekbeheer Rijk Maas & Waal, kijk dan eens op www.streekbeheer.nl