4 vragen aan…Museumboot de Schokker

Deze keer ging Twan op pad naar Lith om meer te weten te komen over Museumboot De Schokker en sprak met Martine over ’t Visje.

 

Gids op de Schokker

Martine woont al 20 jaar in Lith en is één van de enthousiaste gidsen van Museumboot de Schokker uit Lith, ook wel bekend als ’t Visje. Ze vertelt hoe dat haar bevalt.

‘Vorig jaar ben ik compleet onbevangen begonnen aan dit geweldige avontuur: gids worden op prachtige boot aan de Maas. Ik wist hélemaal niets van de boot of de Maas maar dat veranderde snel. Nadat ik het verhaal over de boot in volle teugen tot me had genomen, ben ik voor de leeuwen gegooid: alle nieuwe vrijwilligers waren mijn publiek, dus kritische luisteraars, maar ik heb het hele verhaal kunnen vertellen en heb deze vuurdoop glansrijk doorstaan. Sindsdien is het gidsen steeds leuker geworden: ik weet meestal wat meer dan de bezoekers en elke keer leer ik bij óf ik duik in de digitale boeken en maak het me eigen als ik een vraag niet weet.’

 
 

Wat is jullie doelgroep qua publiek?

Dat loopt best uiteen, hoewel ik tot nu toe het meest te maken heb gehad met familieleden die elkaar niet zo vaak zien. Na het gids-verhaal gaan we het dek op en vaak genieten de passagiers van de rust, stilte, het water en de dieren die ze zien lopen of vliegen of zwemmen. Hoewel… de familieleden kletsen vaak aan een stuk door en bij.  Afhankelijk van de groepsdynamiek vertel ik nog een anekdote óp het dek, tussen de paling en het scheepsbittertje door.

 

Hoe museumboot De Schokker ontstaan?

Martine vertelt: “De oorsprong van de Museumboot ligt bij Joop (vd Zanden): als telg uit een riviervissersfamilie wilde hij een stuk cultuurhistorie terugbrengen naar Lith. Kortste samenvatting: hij kocht in 2010 een oude schokker uit 1912, restaureerde deze gedurende 11 maanden grondig met vrienden en familie en zorgde dat de boot kon varen. Onder andere door Corona heeft de boot een paar jaar stilgelegen, totdat enkele leden van de 50 jarige Lithse kaartclub Het Ochtendgloren zich sterk hebben gemaakt om de boot weer in de vaart te nemen.”

"Dan zeg ik heel gemakkelijk: kom varen en dan snap je het!"
 
 

Wat maakt jullie uniek?

“Dan zeg ik heel gemakkelijk: kom varen en dan snap je het!”

Ze licht toe: “Wat ik persoonlijk uniek vind is dat deze meer dan 111 jaar oude boot nog steeds kan varen, (tegenwoordig overigens met een motor erin), de authentieke maar zeker niet oubollige uitstraling van de boot, het enthousiasme van de vrijwilligers, zowel de schippers als de bootsmannen als de gidsen en de kleinschaligheid waardoor elke boottocht een persoonlijke benadering krijgt. Er kunnen nl maximaal 12 personen op de boot. Dat maak je haast nergens mee en hier kan het. ”

Ben je nieuwsgierig geworden, kijk dan op Facebookpagina voor de mogelijkheden om kennis te maken met ’t Visje.